Συχνές Ερωτήσεις


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι ασφαλές να πλένω τακτικά τα χαλιά μου και κάθε πότε;

Τα χαλιά μπορούν και πρέπει να πλένονται τακτικά. Όσο μεγαλύτερη χρήση έχουν τόσο πιο συχνά πρέπει να πλένονται. Συνήθως ο ιδανικός χρόνος καθαρισμού είναι ανά έτος.
Στην επιφάνεια των χαλιών αναπτύσονται μικρόβια, βακτηρίδια και ακάρεα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία που ευθύνονται για αρκετές λοιμώξεις και αλλεργίες. 
Στη βάση των χαλιών συγκεντρώνεται ύλη ξηρών σωματιδίων (χώμα), τα οποία δρούν ως υλικά τριβής που επιταχύνουν τη φθορά και την καταστροφή του πέλους. 
Ακόμα και τα παχύτερα χαλιά διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο που τα επηρεάζει με την πάροδο του χρόνου.
Με τον πλημελή και αραιό πλύσιμο, δημιουργείται αυξημένη συγκέντρωση και "τσιμεντοποίηση" αυτών των υλικών καθιστώντας τα σχεδόν αδύνατο να καθαρίστούν εντελώς .
Επιπλέον τα χαλιά μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων και αλλεργιών που απειλεί την υγεία μας και ακόμη περισσότερο την υγεία των παιδιών και των ηλιιωμένων.

 Πώς ο περιοδικός επαγγελματικός καθαρισμός βελτιώνει την ομορφιά και την αξία του χαλιού μου;

Ο περιοδικός καθαρισμός με την ειδική επαγγελματική μας φροντίδα, απομακρύνει το χώμα που συσσωρεύεται στη βάση του πέλους το οποίο εξασθενίζει την αντοχή και έτσι αναζωογονείται  το χρώμα και αναδεικνύεται η λάμψη του μαλλιού.
Ο τακτικός καθαρισμός μπορεί επίσης να αποτρέψει τα προβλήματα, όπως η προσβολή από σκόρο, η οποία μπορεί να βλάψει και να επηρεάσει σοβαρά την ομορφιά και την αξία του χαλιού σας.
Ειδικά τα καλά χειροποίητα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται κάθε ένα έως δύο έτη, ανάλογα με την χρήση τους, έτσι ώστε να διατηρήσουν την καλή τους εμφάνισή και την αξία τους.

Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις καθαρισμού χαλιών. Είναι το ίδιο όποια και αν διαλέξω;

Η επαγγελματική φροντίδα των χαλιών δεν διαφέρει από ότι οι υπόλοιπες επαγγελματικές υπηρεσίες.
Υπάρχουν πράγματι επιχειρήσεις που ασχολούνται ευκαιριακά και ερασιτεχνικά και στο χώρο αυτό όπως και σε αλλά επαγγέλματα.
Εμείς ως ειδικοί επαγγελματίες στη κατασκευή, το πλύσιμο και τη φροντίδα του χαλιού διακρινόμαστε από την πολυετή εμπειρία μας (τρίτη γενιά), το βάθος της γνώσης μας στα χαλιά από την κατασκευή του έως τη φροντίδα του, την τεχνική και τεχνολογική αρτιότητα του εξοπλισμού μας και την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Για παράδειγμα, ως ειδικοί στη φροντίδα των χαλιών, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τα χαλιά σας με βάση τον τύπο τους, την προέλευσή τους, το πώς κατασκευάστηκαν κ.α.
Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για να καθοριστεί η καλύτερη και πιο ασφαλής μέθοδος καθαρισμού για τα χαλιά σας. Επιπλέον υπάρχει η εμπειρία και η γνώση που θα σας εξασφαλίζει την καλύτερη και οικονομικότερη αντιμετώπιση σε κάθε είδους επισκευή και πρόβλημα των πολύτιμων χαλιών σας.

 Τα Περσικά (Ιρανικής προέλευσης) χειροποίητα χαλιά θεωρούνται καλύτερα από ό,τι χαλιά από άλλες χώρες ;

Ορισμένες παλαιότερες, παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής στα περσικά χαλιά, όπως τα Ferahan Sarouk, Motashem Kashan, Bijar, Nain και Tabriz , είναι χαλιά υψηλής ποιότητας και αντοχής και θα έχουν πάντα και αγοραστική και κειμηλιακή αξία.
Ωστόσο, αρχής γενομένης από το 1960, η ποιότητα και η παραγωγή των περσικών χαλιών σταδιακά επιδεινώθηκε. Από την πτώση του Σάχη στο Ιράν το 1979 και το εμπάργκο στα περσικά προϊόντα το 1987 (το οποίο έληξε το 1999), και άλλες χώρες της ανατολής έχουν βελτιώσει την ποιότητα των χαλιών τους και την αύξηση της παραγωγής τους.
Παρόλα αυτά τα Περσικά χαλιά παραμένουν σημείο αναφοράς στο καλό χειροποίητο χαλί.

 Γιατί μικροί λευκοί κόμποι εμφανίστηκαν στην επιφάνεια του χειροποίητου χαλιού μου μετά τον καθαρισμό

;

Οι λευκοί κόμποι δημιουργούνται από διακοπές στο βαμβακερό νήμα (στημόνι), όταν το χαλί είναι ακόμα στον αργαλειό.
Σε κάθε τελείωμα του νήματος, αυτό συνδέεται με το επόμενο με κόμπο. Όταν το χαλί είναι καινούργιο, το πέλος μπορεί να καλύψει αυτούς τους λευκούς κόμπους.
Με την πάροδο του χρόνου, τη χρήση και την πτώση του ύψους του πέλους, και συνήθως μετά από ένα λεπτομερή καθαρισμό, θα αποκαλυφθούν αυτοί οι κόμποι.
Σημειώνουμε ότι οι κόμποι αυτοί δεν θα πρέπει ποτέ να κοπούν, γιατί αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αδυναμία και αστάθεια στα θεμέλια του χαλιού .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντρέξετε στην κατηγορία Άρθρα- Συμβουλές και την ενότητα Βασικές οδηγίες φύλαξης και συντήρησης χαλιών.

(c) ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΕΪΖΙΔΗ - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center